Team FAST onthult ’s werelds eerste stadsbus die rijdt op mierenzuur!

← Vorige Mierenzuur

Team FAST, een multidisciplinair studententeam van de TU Eindhoven, heeft gisteravond ’s werelds eerste stadsbus onthuld die rijdt op mierenzuur (hydrozine). Hun zelfgebouwde systeem zit in een kleine trailer en is gekoppeld aan een elektrische bus. Voordeel van het gebruik van mierenzuur is dat het duurzaam, CO2-neutraal, veilig en vloeibaar is. Wij, als partner van team FAST, hebben een speciale basisinstallatie voor mierenzuur ontwikkeld.

Hydrozine bestaat voor 99% uit mierenzuur, aangevuld met een middel dat de prestaties bevordert. Begin vorig jaar presenteerde het team hun eerste schaalmodel dat de werking van hydrozine illustreerde. Inmiddels is een 42.000 keer krachtiger systeem gereed, met een vermogen van 25kW. Deze nieuwe brandstof wordt vooral gezien als een duurzame brandstof van het langeafstandsverkeer.

Waterstof

In de trailer wordt hydrozine gesplitst in waterstof en CO2. Het waterstof wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken waarmee de bus wordt aangedreven. De studenten zijn nog bezig met de laatste tests maar eind dit jaar moet de bus daadwerkelijk gaan rijden.

Voordelen

De voordelen van deze nieuwe energiedrager zijn talrijk: het is een goedkoop en veilig alternatief om waterstof in te vervoeren waar normaal gesproken grote tanks en hogedruk voor nodig zijn. De CO2 die ontstaat bij de splitsing wordt ook gebruikt bij de productie ervan, waardoor er geen netto CO2 ontstaat. Hydrozine heeft een vier keer zo hoge energiedichtheid als een accu. Daarnaast is het vloeibaar en zijn er slechts kleine aanpassingen nodig aan de huidige infrastructuur van tankstations.

Tankstation

Samen met hun partners wil het team uMierenzuurit de gehele productieketen een veilige, duurzame en standaard energiedrager voor de toekomst maken. Ze willen een uniek mobiliteitsconcept introduceren dat kan worden geïmplementeerd in de huidige infrastructuur, veilig is en daarom makkelijk kan worden overgenomen.

Voor meer informatie over mierenzuur kunt u contact opnemen met Richard Kruse of Ton Schouten.